Wat ETEN wij vandaag?: Chili con Carne

Dinsdag, 13.01.2015

Frietje Pinda is ‘back’ met de eigen keuken en recepten. De afgelopen dagen stonden in het teken van gezellig bezoek, wat heel graag eet (buiten de deur) en drinkt, plus de buikgriep van Frietje Pinda. De meest vervelende combinatie wat resulteerde in onder de wol en wanneer er voldoende kracht was opgebouwd, per taxi op naar de gezelligheid om daar 2 uurtjes mee door te brengen (veelal lekker uit eten) en dan weer, per taxi, naar huis en onder de wol. Slopend.

Rais, Car en Mar zijn maandag weer vertrokken naar het natte en gure Nederland. Frietje Pinda heeft maandagavond het bed weer opgezocht en werd deze dag, dinsdag, pas wakker om 16:30 uur.

Diner:

Chili con carne met banaan.

Toen Frietje Pinda om 16:30 uur wakker werd was er een enorme behoefte om Chili con Carne te maken. Waarschijnlijk van boven ingegeven en nog eens vreemd omdat Engel hier helemaal geen favoriet van is (of althans Chilli con Carne zoals deze bij Engel bekend was voor Frietje Pinda). Hoogste tijd om Engel opnieuw kennis te laten maken met dit heerlijke gerecht.

De grootste fout is dat mensen overtuigd zijn dat Chili con Carne vlees met bonen is. Dat is het van origine niet. Het betekent immers pepertjes met vlees. Er ontstond dan een heel pittige saus wat over, bijvoorbeeld, bonen ging of waar het brood in werd gedipt. In de Noord-Amerikaanse en later de Europese keukens begonnen de bonen het hoofdbestanddeel te worden. Het is ook een perfect gerecht om de groentelade van de koelkast leeg te maken.

Recept Chili con Carne met banaan (6 tot 8 pers.):

Neem 600-700 gr. rundergehakt en bak deze met wat olie rul in een hoge pan met 1 laurierblad, 1 eetl. zout, 1 eetl. peper en 1 eetl. piemento of cayennepeper. Neem 6 flinke tomaten, 1 grote ui, 6 knoflooktenen, 4 rode pepertjes (rawit) en 1 stukje gember (naar smaak). Snij alles goed fijn en doe in de hoge pan met het rul gebakken gehakt. Laat, terwijl roerend, pruttelen totdat de tomaten en de uien het geheel maakt tot een dikke saus. Neem 1 wortel, 1 rode paprika, 1 groene paprika, 1/2 bleekselderij en 1/2 prei. Snij dit evenzo goed fijn en voeg toe. Laat ondertussen een pot of blik rode kidney (netto 450 gr.) bonen uitlekken. Voeg deze toe en schep het geheel eens in de zoveel tijd om. Pel een rijpe banaan, prak deze op een bord met een vork en doe in de pan. De banaan is de verrassende, zoete vervanging van de bruine suiker in dit gerecht. Voeg verder toe: 1 eetl. komijnzaad (of 1/2 eetl. komijnpoeder), 1/2 eetl. nootmuskaat, 1 kruidnagel (vermalen in een vijzel) en 1 eetl. oregano. Schep alles om en laat zachtjes pruttelen. Neem een hand fijngesneden verse koriander of muntblaadjes. Een hand fijngesneden verse peterselie. Voeg alles toe, schep om en serveer met wat peterselie en schijfje limoen.

Advertenties

Gepubliceerd door

Frietje Pinda

Maatschappij kritisch en dol op allerlei (eet)weetjes...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s