Wat ETEN wij vandaag?: Hollandse erwtensoep

Woensdag, 14.01.2015

Diner:

Erwtensoep met rookworst. Totaal 390 kcal.

Plots was er zin in erwtensoep. Oer Hollandsch… maar door sommigen verguisd als oneetbaar. Maar dat geldt niet voor Engel en Frietje Pinda. Naar de keuken en koken maar. Nu hoort het authentiek gemaakt te worden van droge spliterwten maar die heeft Frietje Pinda niet. Wel doperwten in de vriezer. Spliterwten en doperwten komen overigens van dezelfde plant. De doppertjes zijn de jonge, fijne oogst terwijl de spliterwt veel later wordt geoogst wanneer de peil uitgedroogd is aan de plant. Dat proef je terug in de smaak. De doppert is verfijnd terwijl de spliterwt karakter heeft maar dat mag de pret niet drukken. Bovendien lag er een kleine 5 maanden een echte Hema rookworst in de vriezer. Klaar om te eindigen in (h)eerlijke, zelfgemaakte erwtensoep.

Recept Erwtensoep (6-8 pers.):

Neem 2 verse (runder)worsten. Snij in grove stukken en bak deze met een beetje olie in een hoge soeppan. Snij ondertussen 1 flinke ui, 4 knoflooktenen, 1/2 winterpeen of 3 wortels, 1/4 koolraap, 2 middel grote aardappels (de koolraap en aardappel zorgt behalve smaak voor de gewenste dikte), 1 pastinaak, 1/2 stengel bleekselderij, 1/4 dikke prei stengel. Voeg toe aan de verse worst en schep om totdat alle groenten zijn aangezet. Hierna ongeveer 1 ltr. kokend water, 2 laurierbladen, 2 kruidnagelen, 1/2 eetl. nootmuskaat, 2 bouillonblokjes (groenten) en 1 eetl. gemalen zwarte peper toevoegen. Laat alles op zacht vuur een half uurtje koken. Voeg dan 500 gr. doperwten (vriezer) en een volle hand fijngesneden peterselie toe. Laat de rookworst warm worden in water (niet koken want dan wordt het vel taai). Alles nog een kwartier laten staan. De inhoud van de soeppan met stamper fijnmaken of gebruik een staafmixer. Snij de rookworst in stukken en eet smakelijk!



Tussendoor:

Iberico ham (200 gr.). Totaal 610 kcal.

Het kon weer eens niet op deze avond en zo kwam de Iberico ham (klasse Bellota- red.) op tafel. De ‘gezonde’ ham van het zwarte Iberisch varken vol met onverzadigde vetten omdat dit loslopende varken zich louter gevoerd heeft met eikels, noten en gras. Frietje Pinda vindt het prachtig om het geweten te sussen met deze ‘gezonde’ informatie.



Advertenties

Gepubliceerd door

Frietje Pinda

Maatschappij kritisch en dol op allerlei (eet)weetjes...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s