Wat ETEN wij vandaag?: Linzenschotel met pata negra

 Zondag, 18.01.2015

Geen verbetering maar juist een verslechtering van de griep. Pijnlijke gewrichten en spieren afgewisseld met koortsaanvallen. De holtes in het hoofd vol met dik, groen slijm zodat snuiten of ophalen pijn doen. Slapen, slapen en nog eens slapen om op energie te komen afgewisseld met het innemen van Spaanse anti griepinnes. Het enige vreemde is de aanwezigheid van trek. De zin om te eten, niet veel maar wel iets en dat is volgens de heren doktoren altijd een goed teken. Nu alleen dan nog goed voelen…

Diner:

Linzenschotel met Pata Negra (Jamon Iberico Bellota).

Engel had Frietje Pinda verboden om te koken. In bed was verplichte kost en beter worden. Toch was het Frietje Pinda gelukt om even het bed te verlaten en snel iets te prepareren. Dat moest iets worden met Pata Negra oftewel Jamon Iberico Bellota. Het Spaanse zwarte, wilde varken wat alleen gevoerd is met noten en grassen. Dit varken schijnt zo vol met goede onverzadigde vetten te zitten dat de legende verteld dat de Moren zich destijds ook hier graag aan tegoed deden. Maar goed, in dit geval had Frietje Pinda nog een flink resterende ham over van de feestdagen. Mooie plakjes kunnen er niet meer van gesneden worden maar wel blokjes die mooi in een passend gerecht horen.

Recept Linzenschotel met Pata Negra (6-8 pers.):

Snij de overgebleven ham van het bot om vervolgens te versnijden tot blokjes. Mocht U geen hele schouder of poot hebben laat dan Uw slager wat dikkere plakken afsnijden. U kunt de Pata Negra ook vervangen door een goede Serrano ham. Doe 4 grof gesneden tomaten in een pan, samen met 4 eetl. olijfolie (geschikt voor bakken en braden), 4 tenen knoflook, 1 stukje gember (naar smaak), 1 rode peper (rawit), 1 bosui, 1/4 prei en een 1/2 aubergine in blokjes gesneden. Voeg de blokjes ham toe plus een glas witte wijn, 1 sap van citroen, 1 eetl. komijnzaad, 1/2 eetl. nootmuskaat, 1 eetl. zout en 1/2 eetl. gemalen zwarte peper. Alles goed doorroeren. Neem de pot bruine linzen (uitlekgewicht 440 gr. netto) en doe dit inclusief het vocht in de pan. Doorroeren. Laat met deksel op de pan een 20 minuten zachtjes pruttelen. Op het laatst nog 2 handen grof gesneden peterselie toevoegen en doerroeren.

Gepubliceerd door

Frietje Pinda

Maatschappij kritisch en dol op allerlei (eet)weetjes...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s