Wat ETEN wij vandaag?: Tagliatelle Carbonara y Pancetta

Woensdag, 4 maart 2015

Frietje Pinda weet dat Madre Politica (schoonmoeder) van pasta a la carbonara houdt. Dus tijdens haar bezoek dezer dagen maakt Frietje Pinda dit graag. Een veel gehoord geluid is dat mensen dit een ingewikkeld gerecht vinden om te maken. Niet terecht want net zoals vele andere Italiaanse gerechten voert eenvoud de boventoon die zorgt voor een intense en pure smaakbeleving. Zorg alleen voor verse en uitstekende ingrediënten. Dit authentieke gerecht is snel en zoals gezegd gemakkelijk te maken en de smaakbeleving is zeer rijk. ‘Geleend’ van een Italiaanse Mama Mia tijdens Frietje Pinda’s rond zwervingen door la bella Italy en, zoals het hoort, zonder toegevoegde room.

Recept: Tagliatelle Carbonara e Pancheta (zonder room) (4 pers.)

Benodigdheden:

  • 4 verse scharreleieren
  • 300 gr. verse (lint)pasta
  • 150 gr. Parmigiano Reggiano oftewel Parmazaanse kaas (geraspt)
  • 150 gr. Pancetta (dikke plak) in blokjes of gerookte spekjes
  • 3 Teentjes knoflook (in hele dunne plakjes gesneden)
  • 2 sjalotjes fijngesneden
  • 1 handje verse, fijngesneden peterselie
  • Peper en zout

Bereiding:

Bak in een ruime koekenpan op matig vuur de pancetta in het eigen vet. Verwarm voldoende water om de pasta zeer ‘al dente’ te koken. Klop ondertussen in een kom de eieren en de parmezaanse kaas tot een homogene, lobbige massa. Voeg 2 theel. zout en evenzo gemalen zwarte peper toe (of minder indien gewenst). Voeg de sjalot en de knoflook bij de pancetta. Zorg dat zowel de sjalot als knoflook niet verbranden. Haal de net niet beetgare paste uit het water en doe direct in de koekenpan. Bak kort mee totdat het goed vermengd is met de pancetta en het kookwater is verdampt. Voeg dan het eiermengsel en peterselie toe en blijf roeren totdat het mengsel licht begint te stollen. Serveer direct.

Buon appetito e salute!

Tip 1: Vanwege de machtige samenstelling en rijke smaak, serveer als contori (bijgerecht) een eenvoudige salade van sla, tomaat en rettich.

Tip 2: Voor een gezondere variant bak een in blokjes gesneden halve courgette mee.

Wijntip: Voor dit gerecht wordt een droge, witte wijn aanbevolen maar een bubbel (Cava, Prosecco, etc.) is ook een uitstekende begeleider.



Advertenties

Gepubliceerd door

Frietje Pinda

Maatschappij kritisch en dol op allerlei (eet)weetjes...

2 gedachten over “Wat ETEN wij vandaag?: Tagliatelle Carbonara y Pancetta”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s