Wat WETEN wij vandaag?: WORSTENBROODJE OF SAUCIJZENBROODJE?

Donderdag, 17 maart 2016

image
Brabantse worstenbroodjes

Vanochtend las Frietje Pinda in de krant dat het Brabantse worstenbroodje en zijn cultuur op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed is geplaatst. Nu staan daar veel meer dingen op zoals bijvoorbeeld de Koningsdag en de Nijmeegse Vierdaagse. Deze namen genieten echter een duidelijk grotere bekendheid dan het Brabants worstenbroodje. Best dus een bijzondere erkenning, vindt Frietje Pinda. Overigens werd dit bekend gemaakt tijdens de jaarlijks kampioenschap van het beste worstenbroodje in Nederland die steevast door Brabanders gewonnen wordt.

Ooit is het worstenbroodje ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in wit brooddeeg te rollen en te bakken in de oven. Het broodje kan zowel warm als koud gegeten worden. Maar hoe oud het broodje is weet niemand. Wat wel duidelijk is dat het worstenbroodje zijn oorsprong vindt in de provincie Brabant. Daar was het een ideale hap tijdens of na de carnaval of de jaarlijkse kermis.

Boven de rivieren wordt in plaats van het worstenbroodje een saucijzenbroodje gegeten. Het saucijzenbroodje is echter niet omgeven met ‘eenvoudige’ brooddeeg maar met het kakkineuze en veel duurdere bladerdeeg wat niet de functie had om vlees langer goed te houden. Let wel: de buitenkant is anders maar de vulling exact hetzelfde.

Een echte Brabander zal ‘zijn’ worstenbroodje zeker verkiezen boven het luxere saucijzenbroodje uit de stijvere, noordelijke provincies. Maar wat zijn precies de verschillen?:

· (WB) Deeg van brood – (SB)  Bladerdeeg

· (WB) Vulling van restvlees – (SB)  Vulling van restvlees

· (WB) Gaat niet snel stuk bij transport – (SB)  Gaat wel snel stuk bij transport

· (WB) Kruimelt nauwelijks door brooddeeg – (SB) Kruimelt veel door bladerdeeg

· (WB) Geen vette vingers bij consumptie – (SB) Wel vette vingers bij consumptie

· (WB) Bij snelle consumptie kans op ‘droge bek’ – (SB)  Bij snelle consumptie kans op ‘vette bek’

· (WB) Is zowel warm als koud lekker – (SB) Is alleen warm lekker

· (WB) Kan goed een lange tijd bewaard worden – (SB) Kan niet een lange tijd bewaard worden

· (WB) 380 calorieën p. 100 gr. – (SB) 430 calorieën p. 100 gr.

Nou draagt Frietje Pinda de zuidelijke provincies in Nederland een zeer warm hart toe. Zeker op het gebied van de warme gezelligheid, bourgondisch eten en drinken. Onovertroffen het beste van Nederland. Het worstenbroodje kent Frietje Pinda echter uit zijn jeugd. Moeder Pinda heeft zuidelijke roots (België) en was verzot op goede worstenbroodjes. Dit was een van de weinige toegestane snacks in Huize Pinda dus die werden dan zeker gretig aangenomen wanneer, echter sporadisch, aangeboden. Het enige wat Frietje Pinda erbij nam was een behoorlijke lading curry gewürz ketchup van het verder onbekende Duitse merk Hela (‘Hela, waar is mijn curry gewürz ketchup..? Oh, die staat natuurlijk bij Frietje Pinda.). Waarom? Nou, omdat zelf het allerbeste, ooit gegeten, vers afgebakken worstenbroodje toch voor een ‘droge bek’ zorgt en de curry min of meer als glijmiddel functioneert. Het moet overigens wel gezegd worden dat de curry een trouwe metgezel was van de kleine Frietje Pinda tijdens het verorberen van maaltijden. Zelfs over een pannenkoek ging de nodige curry. De fles curry ging zelfs mee op vakanties.

Maar dan toch de hamvraag wat Frietje Pinda prefereert. Het worsten- of saucijzenbroodje? Het wordt het laatste, absoluut en zonder twijfel. Wel een versbereide, niet te warm en met een lading curry gewürz ketchup. Dat dan weer wel. De lekkerste ooit door Frietje Pinda gegeten zijn die van Bakkerij Klootwijk in Rotterdam e.o. en van Banketbakkerij Jansen de Koning in Arnhem.

Laat hieronder s.v.p. een reactie achter welke van de broodjes Uw voorkeur heeft?

image
Worstenbroodjes en Saucijzenbroodjes
Advertenties

Gepubliceerd door

Frietje Pinda

Maatschappij kritisch en dol op allerlei (eet)weetjes...

6 gedachten over “Wat WETEN wij vandaag?: WORSTENBROODJE OF SAUCIJZENBROODJE?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s