Wat WETEN wij vandaag?: EEN VUIST VOL PINDA’S

Zaterdag, 19 maart 2016

Frietje Pinda is best goed bezig met gewichtsvermindering. Kwalitatief (het aantal grammen of kilo’s minder) is nog niet bekend maar de kwantiteit (de hoeveelheid voedsel) is behoorlijk gereduceerd. ’s Ochtends een kommetje cruesli, ’s middags een bescheiden warme maaltijd waarbij koolhydraten zo veel mogelijk vermeden worden en ’s avonds een kom zelfgemaakte maaltijdsoep die voornamelijk bestaat uit groenten en eigen getrokken bouillon. Tussendoor kan de trek worden gestild met een stuk fruit.

Best goed maar soms gaat het goed mis. Net zoals gisteravond. Na de soep wilde Frietje Pinda graag een snoepje uit de snoeppot. Dit is een grote, heldere, glazen pot die vol zit met allerlei soorten, zeer kleurrijk snoep. Die pot staat in kast met glazen deuren die weer bij de eettafel staat. En daar steekt het want telkens hoort Frietje Pinda de snoepjes tegen de wand van de pot tikken. Als zijn oog daar op valt dan lijkt het alsof ze zitten op hun moeders mooist. Wanneer de oren gespitst worden dan is er niets anders te horen dan: ‘Eat me…! I am delicious…! Don’t you want me, baby… (Eveneens de hit van de ooit gewezen Britse popband Human Leage)?

Dit werd te veel voor Frietje Pinda en er werd een poging gewaagd om de pot te bemachtigen. Een poging omdat Engel als een broedkip de pot bewaakt. Snoep is verboden tijdens de gewichtsvermindering. Maar toen Frietje Pinda de kastdeur toch enigszins open kreeg (zijn hoofd inmiddels in een professionele nekklem van Engel) werd zijn oog naar beneden getrokken. Daar lag namelijk de Koning-onder-de-Koningen, het voor Frietje Pinda allerlekkerste onder het snoepgoed, namelijk een zak met mini snickers…

Door de nekklem had Engel geen handen meer vrij en Frietje Pinda greep met de laatste adem naar de zak. Engel herstelde zich zodat toch een arm vrij kwam die de andere kant van de zak pakte en het wonder gebeurde. De zak scheurde open en in de snelheid wist Frietje Pinda drie mini snickers te bemachtigen en in het moment van de verwarring zich te ontdoen van de eenarmige nekklem. Een sprint naar de badkamer boven waar, achter gesloten deur, intens genoten werd van de snickertjes

Wist U overigens dat Snickers stamt uit 1930 en is bedacht door Frank Mars? Dat Snickers de naam was van zijn paard? Dat dit was tien jaar na de succesvolle lancering van de eerste productie candy bar ter wereld? Mars? Welnee, dat was de bekende Milky Way. Dat Snickers wereldwijd de best verkopende candy bar is onder alle candy bars?

Voor degene die niet weten wat Snickers is? Het is een reep witte nougat met daarop pinda’s die in dikke, zoete caramel gelegd zijn. Alles is weer omhuld met een heerlijke, goede laag melkchocolade. Zie hier hoe Snickers worden gemaakt.

Het is de combinatie van de hartige pinda’s met al dat zoet dat dit voor Frietje Pinda een overheerlijke lekkernij is. Maar is dit slecht? Nou, al het snoepgoed is niet bevordelijk voor zowel tanden als gewicht. Laat staan de algemene gezondheid. Okido, maar hoe ‘slecht’ dan? Hieronder een overzicht van de meest bekende candy bars en om de repen allemaal een ander gewicht hebben is voor een eerlijke vergelijking uitgegaan van 50 gram voor iedere reep.

image
Tabel vergelijken candy bars

‘Potverdrie!’ denkt Frietje Pinda want moet juist nu een Snicker de hoogste calorethische waarde hebben? Dus drie mini Snickers van 20 gram is ongeveer 90 kcal.! Dus totaal 270 kcal. in zes (drie had makkelijk ook gekund) hapjes! Life Food is a Bitch!

image
Snickers candy bar

Dan maar een recept voor een verschrikkelijk lekker nagerecht: De Losgeslagen Snickers (4 pers., 360 kcal.)!

Benodigd:
· 75 gr. ongezouten pinda’s
(pecan noten zijn eigenlijk lekkerder)
· 100 gr. toffee of fudge blokken
(eenvoudig om zelf te maken maar dit is makkelijker)
· 2 el. roomboter
· 150 gr. melkchocolade van zeer goede kwaliteit
(geschikt om te smelten)
· 500 ml. nougatijs of caramelijs of goede vanille ijs
· 1/2 tl. zout

Bereiding:
· Laat de toffee of fudge met de roomboter en zout langzaam smelten in een pan. Het mag absoluut niet koken. Voeg hierna de pinda’s toe en roer om.
· Leg aluminiumfolie neer op het aanrecht en stort de toffee of fudge massa op de folie. Maak gelijk met een spatel maar zeker niet te dun. Laat goed afkoelen.
· Smelt au-bain-marie langzaam de chocolade. Dus pan met bijna kokend water en daarin een kom of pan waar de chocolade in wordt gesmolten.
· Leg aluminiumfolie neer en stort de chocolade op de folie. Maak gelijk met de spatel maar niet te dik.
Laat ook goed afkoelen.
· Breek zowel de afgekoelde toffee of fudge als de chocolade masse in stukken naar eigen wens.
· Pak een bord en schep daar twee bollen ijs op. Garneer de bollen grof speels met de stukken toffee of fudge en chocolade door ze in het ijs te steken.

Een eenvoudig maar spectaculair nagerecht die U nog kunt opwaarderen met vers geklopte slagroom, wat fijngeslagen pinda’s of caramelsaus. De foto van het gerecht houdt U nog te goed van Frietje Pinda. Deze bevindt zich ergens ver weg gestopt in een van de digitale analen.

Maak Frietje Pinda een blij man en laat weten welke candy bar Uw voorkeur geniet.

Chau y hasta pronto!

Advertenties

Gepubliceerd door

Frietje Pinda

Maatschappij kritisch en dol op allerlei (eet)weetjes...

6 gedachten over “Wat WETEN wij vandaag?: EEN VUIST VOL PINDA’S”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s