Wat WETEN wij vandaag?: DE SCHIJF VAN VIJF!

Donderdag, 24 maart 2016

Heeft U hem al in huis gehaald of misschien al helemaal uit het hoofd geleerd? De Nieuwe Schijf van Vijf!, geïntroduceerd op 22 maart jl. door het Voedingscentrum om de Nederlandsche burger een handleiding te geven om gezond of gezonder te eten. Althans dat was de voornaamste reden bij de introductie van de eerste Schijf van Vijf in 1953. Vandaag de dag is het doel om welvaartsziekten tegen te gaan zoals obesitas, diabetes, kanker, etc.

De nieuwe Schijf van Vijf is volgens het Voedingscentrum hard nodig omdat ons eetpatroon is veranderd, er een ongelofelijk aanbod is van voedsel- en drankproducten en de burger gevoelig is voor allerlei, vaak niet duurzaam en wetenschappelijk bewijzen, mode eettrends zoals Paleo, Vegan, Koolhydraatvrij, etc. Al deze eettrends zeggen de waarheid in pacht te hebben maar zijn allen vergankelijk.

Hoe is dat eigenlijk met de Schijf van Vijf? Is dit de waarheid of ook mode?

image
Nieuwe Schijf van Vijf

Geen waarheid maar mode?
De vraag of deze schijf mode is, kan volmondig met ‘Ja’ beantwoord worden. De eerste is immers geintroduceerd in 1953, in 1981 afgeschaft vanwege nieuwe inzichten om vervolgens in 2004 iets aangepast te verschijnen (waaronder veel minder zuivel) en de laatste is dus stap 4. Mode dus…

Is het dan waarheid? Nou, iets wat vergankelijk is en verandert is niet echt waarheidsgetrouw, vindt Frietje Pinda. Echter pareert het Voedingscentrum dit door te schermen met de Gezondheidsraad. Dit is een onafhankelijk en wetenschappelijk adviesorgaan van de Nederlandsche regering waar heel veel duur betaalde wetenschappers (lees: raam ambtenaren – red.) werken evenals bij het Voedingscentrum. Het verschil? De Raad adviseert de regering en het Centrum licht het volk voor. Gratis? Nee, want al deze instanties worden betaald van Uw belastingcenten. De Gezondheidsraad staat weer in contact met de World Health Organisation (WHO). Maar het zijn juist deze twee instanties die bijvoorbeeld de plantaardige zoetstof Stevia uit de voedingsmiddelenindustrie hebben gehouden. Pardon? Een gezond plantje van Moeder Natuur, met de liefelijke naam Stevia als vervanger van de gevaarlijke, geraffineerde suiker en van de evenzo slechte chemische zoetmakers als sorbitol, aspartaam, sacharine, etc? Yep, het mocht niet opgenomen in de menselijke voedselketen met als zwak excuus dat de eventuele uitwerkingen niet bekend zijn. Maar dat was niet de reden. De waarheid is dat de Bobo’s uit de voedselindustrie verschrikkelijk gelobbyd hebben bij onder andere de WHO om Stevia of honingskruid te verbieden. Immers hadden zij vele miljarden geïnvesteerd in geraffineerde suikers en chemische vervangers. Stevia zou de doodsteek zijn voor die industrie. Zo heeft U 15(!) jaar moeten wachten om een gezond potje Stevia te kunnen kopen terwijl ondertussen de voedselindustrie vol heeft gegooid met de slechte geraffineerde suikers en de gevaarlijke chemische vervangers. Nog een saillant detail: Het is al sinds mensheugenis bekend en wetenschappelijk bewezen dat suiker en zoetstof zeer gevaarlijk zijn voor het menselijk lichaam. Bovendien zorgt dit voor een sterke suikerpiek die plots weer daalt waardoor U weer lekkere trek krijgt. Dit werkt veTslavend en is alleen goed voor de voedselindustrieindustrie.

image
Stevia of honingskruid

Vandaag de dag is niets geleerd want de Schijf van Vijf adviseert nog steeds light producten voorzien van chemische zoetmakers en ingepotte of ingeblikte groenten die vol zitten met kwalijke E-nummers. Dus beoordeelt U zelf of de Schijf waarheid is…

Geen waarde?
Heeft de Schijf van Vijf dan geen waarde? Ach, in alles schuilt wel een waarde. Maar neem bijvoorbeeld Japan? Daar staat (rauwe) vis dagelijks op het menu zowel ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Onder andere de gezonde, Japanse eetcultuur draagt bij dat de levensverwachting erg hoog ligt. Zouden de Japanners eten volgens de Schijf van Vijf dan mag men maar een (1) keer per week een maaltijd van vis mogen verorberen. Neem een ander Aziatisch land waar al euwen veel witte noedels en dito rijst wordt gegeten. Volgens het Voedingscentrum slecht. Bovendien wordt in de Aziatische keuken bijzonder veel gefrituurd, weliswaar in goede oliën en niet in slecht bakvet. Maar het algemene beeld van een Aziaat is tenger met overal om zich heen eettentjes die bomvol zitten. Obesitas is daar zelfs een uiting van rijkdom en geen maatschappelijk probleem. Eskimo’s eten kilo’s puur vet van zeeleeuwen of walvissen. Zo veel dat een Nederlandsch burger waarschijnlijk ter plekke dichtslibt. Iets wat Eskimo’s gewoonweg niet kennen. Dichter bij huis zijn de Mediterrane landen waar veel gekookt wordt met veel en vet varkensvlees. Vooral Sardinië is daar een goed voorbeeld van. Echter ligt de levensverwachting daar beduidend hoger dan in welvarende Noord Europese landen.

image
Asian family eating

Welvaart
Frietje Pinda is van mening dat de welvaart en de voedingsindustrie de grootste boosdoener zijn. De welvaart zorgt dat de voedingsindustrie ons overspoelt met minder gezonde producten. Bijvoorbeeld kant-en-klare maaltijden, snacks of als gezond gepromote soja dan wel amandeldrankjes die bomvol zitten met suikers of zoetstoffen. De industrie zet hoog in op smaak door smakelijke, slechte vetten, suikers en veel zout te gebruiken. Dit werkt allemaal honger opwekkend en verslavend. De welvaart zorgt dat U er meer van kan en gaat kopen.

image
Kant en klaar maaltijden

Ook in dit artikel genoemde landen dreigt de welvaart de eeuwenoude, gezonde voedingspatroon te verstoren. In Japan zijn, net zoals in de rest van de wereld, de fastfoodketens als paddenstoelen uit de lucht geschoten. Jonge Japanners verkiezen steeds vaker een hamburger met verwerkt vlees, dito kaas en bacon dan de kraakverse sushi met ‘reinigende’ wasabi (zit vol antioxidanten – red.). Brood met zoet beleg heeft daar ook zijn intrede gedaan.
Door de expansiedrift van de voedselindustrie heeft sterke alcohol (whisky, wodka, etc.) zijn intrede gedaan bij de Eskimo’s. Een andere manier om warm te worden en met een prettig bij effect. Het alcoholgebruik is echter een probleem geworden.
De Aziatische landen worden overspoelt met consumptie goederen (bijvoorbeeld mierzoete cereals) uit het Westen met dito bijwerkingen. Bovendien is het een statussymbool om producten uit het rijke Westen te eten.
Zelfs de Mediterrane landen zwichten. Fastfood heeft delen van het voedingspatroon vervangen. Er wordt meer en meer volle boter gebruikt om het brood te smeren in plaats van olijfolie en een volvette croissant was ooit onbekend.

Werkdruk?
De andere prijs van het leven in een welvaartsmaatschappij is de werkdruk. Het leven is duur wat vraagt dat twee inkomens nodig zijn om een ‘sociaal gewenst’ welvaartsniveau te halen.
Het ontbreekt aan tijd en helemaal quality time. Eenmaal thuis van het harde werken lonkt de zachte driezits bank en de televisie om de gedachten op ‘nul’ te zetten. Gezond en duurzaam koken is te tijdrovend en lastig terwijl een pizza zo gebracht wordt of pasta met saus uit een potje ook zo makkelijk is. Kunt U het zich veroorloven dan komen de kant-en-klare maaltijden op de tafel voor de televisie.

image
Hoge werdruk en geen tijd

Resumé
Hoe goed bedoelt ook, de Schijf van Vijf helpt hier niet. Die heeft het alleen over gezond eten en niet over de redenen waarom de meeste Nederlandsche burgers minder gezond eten èn leven. Bovendien moet U de Schijf leren lezen om U vervolgens in te kunnen verdiepen. Dat kost tijd en die heeft U nou net niet…

– Frietje Pinda

Gepubliceerd door

Frietje Pinda

Maatschappij kritisch en dol op allerlei (eet)weetjes...

2 gedachten over “Wat WETEN wij vandaag?: DE SCHIJF VAN VIJF!”

  1. Frietje Pinda, weet je nog dat we de echte, pure stevia hebben geproefd, slechts een klein blaadje … O.M.G. wat zoet. Moet er niet nog een nul bij, 300 x zoeter dan suiker? Maar ja, over hoeveel suiker hebben ze het dan. Kom, we nemen nog een cola light 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s