Wat ETEN wij vandaag?: OMA’S of GROOTMOEDERS GEHAKTBAL

Donderdag, 07 april 2016

   Alle gezondheidshypes of -waarheden op zijn best maar voor sommige dingen gebruik je nog steeds het recept zoals die door Oma (absoluut met hoofdletter!) bereid werden. In dit geval de klassieke gehaktbal uit de Oud Hollandsche keuken. Gewoon zoals een lekkere gehaktbal moet zijn. Heerlijk geurend, lekker sappig en zeer smaakvol. Tijdens het schrijven van dit artikel werd het huis van Frietje Pinda gevuld met de geur van langzaam, stovende gehaktballen volgens het recept van Oma die aangebraden zijn met een flink stuk roomboter.

   Volgens de nieuwste Schijf van Vijf wordt het eten van verwerkt of bewerkt vlees verboden. Mocht U niet precies weten wat hieronder wordt verstaan dan volgt hieronder de definitie van de World Health Organisation (WHO). Voor de oplettende en trouwe lezers van Frietje Pinda is dit inderdaad de organisatie die Stevia (de zoetmaker van Moeder Natuur) buiten de voedingsketen hebben gehouden vanwege commerciële belangen (Zie Schijf van Vijf).

   Onder verwerkt of bewerkt vlees wordt verstaan:

   Alle vleessoorten die niet vers verkocht worden en door zouten, roken, drogen, inblikken of een ander proces bewerkt zijn met als doel de smaak te verbeteren en/of ze langer houdbaar te maken. Bijvoorbeeld: ham, salami, cervelaat, filet americain, ossenworst, leverworst, theeworst, rookworst, boterhamworst, knakworst, hot dogs, frankfurter worst, verse worst, braadworst, slavinken, bacon, ontbijtspek, corned beef, gehakt, etc.

   Deze vleessoorten zouden de oorzaak zijn van de toenemende darmkanker. Ernstig…

image
Voorbeelden bewerkt vlees

   Uit nader onderzoek blijkt dat het niet gaat om de ambachtelijke manier van bereiden want vele van de genoemde voorbeelden zijn uit grootmoeders tijd waar deze mensen kranig oud mee zijn geworden. Sterker, deze knoestige mensen zijn de ambachtelijke basis voor ons leven van vandaag.

   Waar het wel om gaat is de verwerking of bewerking door de voedingsindustrie die geleid worden door goed verdienende Bobo mannen wiens salaris of bonus wordt bepaald door de geleverde jaarlijkse omzet. Voor Frietje Pinda de hard-core verkrachters van de ambachtelijk bereide gehaktbal of Oma’s gehaktbal.

   Denkt U nou werkelijk dat Uw grootmoeder of Oma U een gehaktbal zou presenteren met de kans op darmkanker? Nee, grootmoeder of Oma niet. Wel de dikverdienende Bobo uit de voedingsindustrie. Deze serveert U rustig een bewerkte gehaktbal of een ander bewerkt product wat mogelijk darmkanker of andere welvaartsziekten kan veroorzaken. Immers kent deze Bobo U niet of heeft U waarschijnlijk geen familiare banden met deze Bobo.

   Bobo vindt het namelijk geen probleem om allerlei chemische en dus niet natuurlijke troep aan de gehaktbal toe te voegen zoals de gevaarlijke E-nummers. Bobo denkt aan zijn bonus of salaris die wordt bepaald door de hoogte van de omzet en niet door de duurzame gezondheid van de mens oftewel U.

   Dus het recept van de gehaktbal die Bobo zelf van zijn Oma kreeg werd verrijkt of zoals het nu genoemd wordt bewerkt. Bobo zorgde ervoor dat de gehaktbal kunstmatig langer bewaard kon worden. Bobo zorgde ervoor dat de smaak kunstmatig intenser werd. Bobo zorgde ervoor dat de onbereide gehaktbal er kunstmatig nog beter uitzag dan de ambachtelijke bal van Oma. Allemaal E-nummers.

image
E nummers die U beter vermijden

   En dan nog de intensieve fokmethode voordat het vlees bij Bobo komt. Dit wordt gedaan door vleesfokker Boertje wat iets nostalgisch kan oproepen maar eenmaal op het terrein van Boertje staan er strakke, mega grote stallen waar beesten in worden gefokt. Boertje wil net zoals Bobo een lekker salaris dus Boertje’s slimheid laat de dieren zo min mogelijk bewegen zodat alle energie niet verloren gaat maar ten goede komt aan snelle gewichtstoename. Daarnaast krijgen de beesten zo goedkoop mogelijk voer te eten wat vol zit met chemische groeiversnellers en ander medische troep zodat de beesten niet ziek worden of zelfs sterven omdat zij zo dicht op elkaar leven. Sterven mag maar dan pas in het slachthuis want dan krijgt Boertje betaald. U begrijpt dat Boertje bij deze onnatuurlijke fokmethode denkt aan Uw gezondheid en niet aan het leveren van veel levende maar ongezond koeien…

image
Megastal varkensfokkerij

   Wanneer instanties zoals World Health Organisation en de Nederlandse Gezondheidsraad zich druk zouden maken om het begin van de voedselketen dan zou U vele malen gezonder vlees eten. Maar dat willen Bobo en Boertje natuurlijk niet. Bovendien zou dit een enorme slag toenemen aan de voedingsindustrie waar de overheid weer de broodnodige belastingcenten van ontvangt terwijl anders een grote werkloosheid ontstaat waar de overheid dan geld kwijt is aan uitkeringen. Dus Bobo en Boertje mogen gewoon doorgaan met ongezond produceren en U krijgt straks de schuld omdat U voldoende gewaarschuwd bent. Het zal niet meer lang duren dat U zich aanmeldt bij een verzekeraar en U een hogere premie krijgt omdat wel eens bewerkt vlees eet.

   De eerste letters van Bobo, Overheid en Boertje vormen BOB. En door wie moet U zich laten rijden na een feestje waar U gretig de bewerkte, grove leverworst gegeten heeft? BOB zijn vrienden voor het leven maar niet voor die van U…

   Frietje Pinda kan niet tegen onrechtvaardigheid en helemaal niet in dit geval! Oma haalde namelijk het gehakt bij een Oud Hollandsche slager, mijnheer Piet. In de gekoelde vitrine lag vers gedraaide gehakt in de oude, vertrouwde samenstelling van half-om-half of volledig mager rundergehakt. Mijnheer Piet draaide zelfs op verzoek ter plekke gehakt naar Uw eigen samenstelling. Het gehakt werd gedraaid van beesten uit de vrije, ambachtelijke fokkerijen zonder vreemde toevoegingen. Het vlees werd zelf door mijnheer Piet uitgekozen bij de door hem geselecteerde fokkers. Na het draaien liet mijnheer Piet het gehakt met rust. Daar waar andere slagers sulfiet of een vervanger daarvan toevoegen om het gehakt langer te kunnen bewaren en de kleur te behouden, deed mijnheer Piet dat niet. Gehakt moet gewoon gehakt zijn, volgens deze slager. Precies, dat heet vakmanschap!

   Mocht U inmiddels zin hebben gekregen in een sappige, ambachtelijke gehaktbal in XXL formaat, dan volgt hieronder het recept (ter nagedachtenis van Oma en mijnheer Piet):

Benodigd (4 pers., 640 kcal p.p.):
• 800 gr. vers gedraaide half-om-half gehakt zonder enige toevoegingen (bij voorkeur biologisch).
• 160 gr. broodkruim van oud bruin brood.
• 4 el. grove mosterd
• 2 el. honing
• 2 el. gedroogde dragon
• 4 el. worchester saus
• 3 tl. vers gemalen peper
• 2 tl. zout
• 4 el. roomboter
• 1 bouillonblokje van vlees
• 1/2 ltr. kokend water

Bereiding:
• Meng alle ingrediënten door elkaar behalve de boter, bouillonblokje en het water.
• Maak er vier mooie, grote ballen van.
• Verhit de boter in een goede braadpan.
• Voeg de ballen toe wanneer de boter niet meer bruist.
• Braad de ballen aan alle kanten aan zodat de korst mooi gebruind is.
• Vermaal het bouillonblokje grof en voeg toe.
• Voeg het kokend water toe en laat in 45 minuten onder een iets geopende deksel en klein vuur stoven (dus niet koken!).

image
Oma's gehaktballen

   Voor een magere variant kunt U mager rundergehakt toevoegen. Vergeet dan niet twee rauwe eieren mee te mengen voor de smeuïgheid en dat de ballen in de pan niet uit elkaar vallen.

   Het stoofvocht gebruikt U als jus. Mocht dit te waterig zijn, dik dit aan met een eetlepel maïzena (eerst dit in een beetje koud water oplossen). Lekker met gebakken aardappelen en kropsla of botersla inclusief de Hollandsche slasaus en U waant zich weer als kleinkind bij Oma thuis!

   Heel eerlijk was de variant van Frietje Pinda iets anders. Oma Pinda was namelijk bijzonder goed thuis in de Nederlands-Indische keuken. Dus de gehaktbal werd rijkelijk voorzien van dikke, gestoofde uienringen in de jus van de gehaktbal. Daarover heen een goede, zelfgemaakte saté- of pindasaus…

– Frietje Pinda

Advertenties

Gepubliceerd door

Frietje Pinda

Maatschappij kritisch en dol op allerlei (eet)weetjes...

2 gedachten over “Wat ETEN wij vandaag?: OMA’S of GROOTMOEDERS GEHAKTBAL”

  1. Het was zeker een maaltijd terug in de tijd Frietje Pinda. Met de pindasaus wat moderner, tenminste mijn Oma maakte dat er niet bij 😉 Het was weer smullen! Dank je wel, besito Engel

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s