Wat WETEN wij vandaag?: VEELZIJDIG NUTELLA

Donderdag, 14 april 2016

Goed begin van de dag…
   Wie kent het niet? Nutella, de heerlijke choco hazelnotenpasta voor op de verse (witte) boterham. Frietje Pinda kan zich de Nutella reclame of commercial uit zijn jeugdjaren nog goed herinneren. Het zoete broodbeleg werd gepresenteerd als een heerlijke, luxe spread waar zelfs stoere vaders niet vanaf konden blijven. Het meest bijzondere was dat de reclame een hoog gezondheidsgehalte heeft. Een flinke laag Nutella op een stuk robuust afgesneden witbrood lijkt het gezonde en goede begin van de dag de zijn. Dat gezondheidsimago heeft Ferrero Rocher in de Verenigde Staten (waar anders?) een fikse schadevergoeding gekost omdat de ‘naïeve’ moeders de commercials zo’n hoog gezondheidsgehalte vonden bevatten dat zij niet meer de moeite namen om op het etiket te kijken. Met een gerust en ‘gezond’ hart werd Nutella ruim gesmeerd op natuurlijk een witte boterham en aan hun eigen kinderen voorgeschoteld. De ongezonde witte boterham vond de rechter niet erg. Nutella wel. Ferrero Rocher adviseert namelijk (en verschuilde zich achter dit argument) om per portie slechts 15 gram Nutella te gebruiken. Dit is een theelepel. Nee, nee, geen eetlepel maar slechts een theelepel Nutella voor een hele boterham!
   Dat moest Frietje Pinda natuurlijk zelf proberen. Gewoon een Hollandsche bammie. Geen vierkante casino of iets dergelijks en bovenal lekker wit. Vers van de bakker. Dan zoveel op een eetlepel dat er afgewogen 15 gram op de boterham komt. Voor de waarheidsgetrouwheid werd de Nutella uitgesmeerd totdat de boterham 15 zwaarder was. Het resultaat was een boterham die zo dun besmeerd was dat de Nutella niet meer te herkennen was. Laat Frietje Pinda zich helemaal niet uitlaten over de navenante smaak- en mondbeleving.
   Dit vond de Amerikaanse rechter ook misleidend want in de commercials wordt alleen maar gerept over een goed en gezond begin van de dag terwijl een met Nutella dik besmeerde boterham door ultra gezond uitziende reclame kindjes wordt verorberd (vooral ook blij kijkend alsof ze nooit jengelen). Nergens wordt duidelijk gemaakt dat Nutella simpelweg zeer rijk snoepgoed is met een enorme hoeveelheid toegevoegde geraffineerde suikers. Ter illustratie: 2 theelepels Nutella à 15 gram, bevatten 5 theelepels geraffineerd suiker. Het hoofdbestanddeel van Nutella. In verhouding veel meer dan een reguliere candybar en 2 theelepels is echt minimaal nodig om een boterham enigszins te bedekken. Meer maakt het pas echt een traktatie.

image
Bestanddelen Nutella

Geschiedenis van Nutella
   Waarom heeft de heer Ferrero de overheerlijke Nutella uitgevonden? Want afgezien van de grote hoeveelheid geraffineerde suikers blijft het voor Frietje Pinda een geweldig maar bovenal smakelijk product. Bovendien is bijna alles wat niet goed voor de gezondheid is verschrikkelijk lekker voor de mond, toch?
   Terug naar het ontstaan van Nutella. Het begon aan het eind van de tweede wereldoorlog. Cacao was nauwelijks te verkrijgen en de prijs was torenhoog. Pietro Ferrero, uit Noord Italië, maakte een broodbeleg met de samenstelling van hazelnoten, veel suiker (toen al) en een vleugje cacao. Dit was een harde soort Nutella maar absoluut de stamvader. De zoon van Pietro maakte er de uiteindelijke Nutella van om het vervolgens, begin jaren zestig, ook succesvol te vermarkten. Al vanaf het begin werd Nutella verkocht als het beste en gezondste begin van de dag. Let wel, de kijk op en de wetenschap van was toen volledig anders waar Nutella inderdaad paste in een gezond voedingspatroon. Noeste arbeid vroeg om veel energie en dat kon Nutella gezond leveren. Voor Ferrero junior was dit de manier om Nutella de wereld te laten veroveren wat inderdaad zeer succesvol is gelukt.

   Mocht U een kritische reclame kijker zijn dan valt het U wellicht op dat alle kinderproducten van Ferrero Rocher worden vermarkt alsof ze vol gezonde bouwstenen zitten voor een jong, opgroeiend lichaam. En daar wringt nogal de schoen…

image
Producten assortiment Ferrero Rocher

Meer met Nutella
   Het is natuurlijk aan U als bewuste en gezonde consument om te bepalen waar Uw consumptiegrens of die van Uw kinderen ligt. Waar het al voor U een kritische blik vergt is dit voor Uw kroost bijna een onmogelijke opgave. Kinderen groeien op met het beeld dat alles met eerlijkheid en goede bedoelingen wordt gedaan. Bovendien raakt dit product de ontwikkelende smaakpapillen precies in de zoete roos. Ten slotte nog de beinvloedende (digitale) media die zorgt voor een sociaal wenselijk verlangen naar dit soort producten. Hier zou de World Health Organisation, Brussel of nog beter ons eigen kabinet wat aan kunnen doen. Vermarkten mag maar het daarbij onstane beeld mag niet de ongezonde waarheid verheerlijken (uitspraak Frietje Pinda – red.).

   Al met al blijft het een heerlijk product. Nutella blijkt echter meer te zijn dan alleen een zoete spread voor op de boterham:

· Frietje Nutella
   Niet een Hollandsche vinding want het bestaat al langer in Japan maar wel onlangs geïntroduceerd in Roermond (Limburg). Vers en krokant gebakken frieten, zonder zout maar wel met warme Nutella. Bekijk HIER de introductie op Youtube.

image
Frietje Nutella

· Pizza Nutella
   In Italië al decennia lang een begrip als dulce (nagerecht) welke inmiddels steeds meer in de Hollandsche Italiaanse restaurants te vinden is. Ook verkrijgbaar met extra toppings zoals hazelnoten, aardbeien en banaan want na een goed gevulde, hartige pizza kan er nog wel een zoete bij?

image
Pizza Nutella

· Nutella Lasagne
   Verder op zijn Italiaans met ‘gewone’ vellen lasagne, suiker biscuits en marshmallows. Het verhaal gaat dat U na het verorberen van deze lasagne de volgende ochtend niet meer haalt vanwege acuut dichtgeslibde aderen. Voor het recept bekijk HIER het filmpje.

image
Nutella Lasagne

   En welke van de genoemde Nutella gerechten heeft Uw voorkeur? Misschien toch alleen op de boterham of dat zelfs niet? Of verras Frietje Pinda met nog een Nutella variant?

Buon appetito!

– Frietje Pinda

Gepubliceerd door

Frietje Pinda

Maatschappij kritisch en dol op allerlei (eet)weetjes...

2 gedachten over “Wat WETEN wij vandaag?: VEELZIJDIG NUTELLA”

    1. Dit leest Frietje Pinda om 22:45 uur. In bed met een knorrende maag. Bij het zien van de Nutella met popcorn werd de volharding tot het uiterste getest omdat alle ingrediënten in huis zijn…

      Maar dank voor je links met overheerlijke inhoud.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s