Stand van Zaken

Dinsdag, 3 mei 2016

   De afgelopen twee weken heeft Frietje Pinda niet veel gepubliceerd. Dit wil niet zeggen dat er weinig is gebeurd, integendeel. De nodige artikelen in de categorie ‘Wat WETEN wij vandaag?’ liggen als ruwe diamant op de plank om fijngeslepen te worden om deze daarna te publiceren. De grootste boosdoener was echter een flinke salmonella vergiftiging na het eten van een ijsje, ambachtelijk bereid schepijs wel te verstaan. Dan ook nog bereid door een van de beste ijssalons in Sevilla, namelijk Helados La Abuela, wat min of meer betekent IJs van Oma. In deze ijssalons, inmiddels zijn er vijf filialen in Sevilla, wordt het ijs zelf bereid met de bewoording artesanal, wat in het Nederlands vertaald kan worden als ambachtelijk. Overigens hebben deze woorden zowel in Spanje als Nederland geen specifieke of waardevolle betekenis want iedereen mag artesanal of ambachtelijk gebruiken.

   Het gebeurt zelden dat Frietje Pinda, Oma voorbij loopt zonder het kopen van een heerlijk, verfrissend ijsje. Eigenlijk altijd fruit- of sorbetijs, wat niet meer is dan een soort vruchtenpulp, beetje water en heel, heel veel geraffineerde suikers. Niet goed maar wel bijzonder lekker.

image
Helados La Abuela

   Het ijs gaat niet in een hoorntje maar in een bakje. Puur om praktische redenen. De eerste is dat een hoorntje een dusdanige smaak en structuur heeft die de fijne en pure smaken volledig verdringen. Een tweede reden is dat Frietje Pinda altijd twee of drie smaken neemt. Nooit een. Dit roept meteen een herinnering op van zeer lang geleden oftewel vroeger. Als kind kreeg Frietje Pinda geen bakje maar een hoorntje omdat volgens Moeder Pinda er meer ijs geschept moest worden voor een hoorntje. Dus stond kleine Frietje Pinda met een hoorn en daarop drie smaken ijs geschept. En dan begint op een gegeven moment het ijs te lekken waardoor niet meer het ijs gelikt wordt maar de samengesmolten smaken die langs het hoorntje rücksichtslos naar beneden blijven glijden, hoe hard er ook wordt gelikt. Bovendien op de vingertjes die door de grote hoeveelheid suikers plakken alsof ze met tien seconden lijm zijn vastgezet. In een laatste wanhopige poging werd getracht om een grote hap van de bovenste bol te nemen om het lekken enigszins te temperen. Op zich een best doordachte actie ware het niet dat door het lekken en de warme buitentemperatuur de ijsbollen niet meer geheel aan elkaar vastzitten. U raadt het wellicht al. De ijsbol eindigt niet in de mond maar glijdt langzaam via de jas zo op de grond, gevolgd door de resterende bollen. Dit is dus niet genieten van ijs maar stressen met ijs. Niet de kop thee van Frietje Pinda.

image
Schepijs in hoorntje

   Zo liep Frietje Pinda vorige week dinsdag met een heerlijk bakje ijs gevuld met de smaken watermeloen, appel en mango door het zonnige Sevilla. Het was die ochtend ook weegdag maar helaas werkte deze niet goed want na drie keren wegen bleef de digitale teller op 83.2 kg. staan. Dat zou kunnen liggen aan het toegenomen snoepen of snacken doordat er geen druppel alchohol genuttigd mag worden. Echter wordt eigenwijs het euvel toegeschreven aan een niet correct functionerende weegschaal. Het ijsje was als eigenwijze troost… En dat heeft Frietje Pinda geweten. Nog diezelfde avond werden de eerste borrelingen in maag en darmen waargenomen. Ietwat later werd besloten de onschuldige broekhoest niet meer vrij te laten gaan maar met de tanden stijf op elkaar, op te houden. Een wijs besluit wat ietwat later ook niet meer hielp. Het werden vijf dagen in bed met een lekkere salmonella vergiftiging, inclusief koorts en gewrichtspijnen. Dit ging helaas niet over één nacht ijs.

   Wat heeft de salmonella betekent voor de gewichtsbeheersing?:

• Was:
   Datum: 15/03/2016
   Lengte: 180 cm.
   Gewicht: 87 kg.

• Is:
   Datum: 03/05/2016
   Lengte: 180 cm.
   Gewicht: 77.2 kg. (vorige week 83.2 kg.)

• Gewenst:
   Datum: 15/05/2016
   Lengte: 180 cm.
   Gewicht: 77 kg.

image
Een ijsje? Altijd!

   Das feest wat bijna weer om een ijsje vraagt! Niet als troost maar ter viering. Nog maar 200 gr. van het streefgewicht af. Een ogenschijlijk haalbare kaart voor de einddatum!

Leve het ambachtelijke schepijs, leve de 100 procent natuurlijke salmonella!

– Frietje Pinda

Gepubliceerd door

Frietje Pinda

Maatschappij kritisch en dol op allerlei (eet)weetjes...

4 gedachten over “Stand van Zaken”

  1. Jaaaa! Nog maar 200 gram te gaan. Bedankt Oma! En het gaat er niet om hoe, maar om het resultaat (77 kilo is 77 kilo). Engel trots. Besito

    Like

    1. Oh, I soooo wish I could do that! Wou#;n&l8217dt that be grand? I could seriously fill a whole book on my parenting experiences, though I’m not sure it would be interesting to many people. Lol!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s