Wat WETEN wij vandaag?: HELE MAÏSKORRELS IN DE ONTLASTING

Vrijdag, 27 mei 2016

   Veel mensen doen het gewoonweg niet. Kijken naar de eigen geproduceerde ontlasting. Misschien ligt het al aan de benaming: ont-last-ing oftewel het zich ontdoen van niet meer ter zake doende restafval. Toch is het eindproduct van de ontlasting het signaal voor de al dan niet gezonde zijnde darmflora en haar huishouding. Zie hiervoor ook het blog van Frietje Pinda met de titel: ‘Goede ontlasting of de dokter?‘ Uw ontlasting is tekenend voor Uw algehele gezondheid.

   Sommige voedingswaren zijn echter moeilijk of niet te verteren door het lichaam. Dit is overigens niet een absoluut gegeven voor ieder mens maar mede afhankelijk van de staat van Uw darmflora. Een gezonde, interne huishouding zorgt in het algemeen voor een betere vertering en dito ontlasting. Maar bijvoorbeeld een maïskorrel is bijna een onmogelijke taak voor Uw darmen om te verteren. Het lijkt erop dat er op dat het menselijk lichaam maïskorrels niet kan afbreken.

   Dit komt omdat het vlies van een maïskorrel uit zeer, taaie, bijna onverteerbare vezels bestaat. Deze vezels vindt U ook in het velletje van bonen, erwten, tomaten en als meest taaie rakker de lupine boon oftewel de Europese en eigenlijk vergeten sojaboon. In de Mediterrane landen wordt deze lupine boon overigens nog steeds en graag als gezonde snack gegeten (Spaans: Altramuces – red.). Althans de inhoud want de boon wordt in de mond kundig ontdaan van zijn velletje die niet gegeten wordt vanwege de ‘taaie’ structuur.

   Maar wat maakt deze velletjes zo taai en onverteerbaar? Dat komt omdat ze zijn opgebouwd uit cellulose. Dit is tevens het hoofdbestanddeel van bijvoorbeeld planten, katoen en hout. Overigens is dit niet eens de hoofdreden want die bevindt zich in ons lichaam of liever gezegd juist niet in ons lichaam. Ons spijsverteringsstelsel kent namelijk geen enzymen, die nodig zijn om het genuttigde voedsel met cellulosevezels af te breken, namelijk cellulase. Dat is simpelweg de reden: Het lichaam kan door het ontbreken van cellulase, de cellulosevezel van de maïskorrel niet verteren en komt dus in zijn geheel, alleen het velletje dan, weer naar buiten. Plop…

image
Maïskorrel in ontlasting..?

   Dus denk aan het milieu. Recycling begint bij jezelf! Maak eens heerlijke, hartige, knapperige popcorn van gerecyclede maïskorrels. Lekker als hartige snack tussendoor…

– Frietje Pinda

Gepubliceerd door

Frietje Pinda

Maatschappij kritisch en dol op allerlei (eet)weetjes...

Eén gedachte over “Wat WETEN wij vandaag?: HELE MAÏSKORRELS IN DE ONTLASTING”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s