Nederland naar Spanje op de Motor (deel 2)

​Zondag, 03 juli 2016

Waar: Chamant (Fr.)
Km.: (?)
Temp: 18 graden, zwaar bewolkt met kans op regen
Gew.: (?)

Ontbijt (Hotel IBIS, Chamant, Fr.): Vier croissants (veel te veel) met aardbeienjam, twee crêpes met Nutella. Glas jus d’orange en café au lait.

Waarschijnlijk was er naar de geweldige en overdadige sushi en sashimi maaltijd (het is niet eens helemaal op gegaan) van gisteravond een behoorlijke trek ontstaan. Er is geen ontbijt bij de kamer inbegrepen en dat is iets wat Frietje Pinda en Engel zelden boeken bij een hotelkamer. In ieder geval dient de trek gestild te worden voordat op de motor wordt gestapt.

Braaf melden wij ons bij balie in de ontbijtzaal. Dat dachten meerdere mensen want het is ontzettend druk. Het personeel kan de reeds zittende mensen en de wachtenden niet aan zodat de wachtende rij mensen een tafel zoeken en gaan zitten. Frietje Pinda en Engel zijn natuurlijk kuddedieren en volgen braaf. Maar de chaos is compleet want het merendeel van de gasten heeft het ontbijt van te voren geboekt en met betalende passanten is geen rekening gehouden. Dit enorme tumult en oponthoud (niemand van het personeel weet wat te doen) wordt niet afgewacht. Dit is een vertrek zonder te betalen en een kleine tien minuten later zitten wij weer bepakt op de motorscooter door weer en wind. Op naar de périphérique van Parijs…

Paris Périphérique
Paris Périphérique

De gevreesde rondweg van Parijs is niet populair bij veel automobilisten. Net zoals die van Antwerpen. Altijd files en kris kras door elkaar rijdend verkeer waardoor veel ongelukken gebeuren. Maar met Engel Engel achterop als lezer van het navigatiesysteem is de périphérique een pies of keek. Het systeem kan het doorrijden van onze motorscooter tussen de auto’s in de veel aanwezige files niet bijhouden. Immers houdt het systeem rekening met de vertragende files en denkt dat wij niet op een doorrijdende motorscooter zitten maar in een file stilstaande auto. De Parijse périphérique is met Engel en op de motor doorrijden met veel vermaak. Een eitje! Un petit oeuf!

Tankbeurt (3): 9.724 km.

Eenmaal aangekomen bij ons hotel (B&B Hotel) hoort Frietje Pinda een tikkend geluid uit de carterkast van de scooter. Een snelle zoektocht op internet leert dat het mogelijk een beschadigde rol van de vario kan zijn (technisch verhaal…). Dit is in ieder geval niet zelf te maken en zeker niet goed. Doorrijden dan maar morgen. Niets aan te doen…

Lunch (restaurant Buffalo Grill): Steak Tartar (classic) et pommes frites, Texas Grill (spareribs, bison et bavette), plus extra Spareribs et pommes frites.

Rest. Buffalo Grill: Steak Tartar (classic) et pommes frites, Texas Grill (spareribs, bison et bavette), plus extra Spareribs et pommes frites
Rest. Buffalo Grill: Steak Tartar (classic) et pommes frites, Texas Grill (spareribs, bison et bavette), plus extra Spareribs et pommes frites

Eindelijk weer een lunch op Sevillaanse eettijden. Om 15:00 uur stappen Frietje Pinda en Engel het welbekende restaurant binnen. Welbekend omdat bij elke reis over land van Nederland naar Spanje of andersom hier een bezoek wordt gebracht. Niet in dezelfde plaats want Buffalo Grill heeft over heel Frankrijk filialen.

Omdat we Spaans tegen elkaar spreken, reageert de ontvangende kelner ook in het Spaans. Best bijzonder dat een Fransman een andere taal spreekt. Dat is wel een groot verschil met Andalusië. Daar spreekt men alle talen vloeiend zolang het maar Spaans is. Net zoals de Fransen maar ze begrijpen in Andalusie dat de toeristen niet of nauwelijks Spaans spreken en doen alle moeite om zich verstaanbaar te maken of in ieder geval dat U zich comfortabel voelt. In Frankrijk is dat anders. Frietje Pinda vroeg ooit aan een Fransman of hij ook een andere taal sprak dan Frans? Daarop antwoordde de man enigszins geïrriteerd waarom Frietje Pinda geen Frans spreekt als je in Frankrijk komt! De beste, brave Franse peer had gewoon niet in de gaten dat de conversatie al in het Frans verliep maar omdat Frietje Pinda het Franse woord voor een bepaald onderdeel niet wist maar wel in het Spaans, Engels of Duits was de vraag over het spreken van andere talen gesteld. Ondanks het verexcuseren naar de man toe, was deze niet meer bereid om Frietje Pinda verder te woord te staan. Typisch, eigenzinnig en chauvinistisch Frans.

Typisch, eigenzinnig en chauvinistisch Frans
Typisch, eigenzinnig en chauvinistisch Frans

Maar hoe eigenzinnig dan ook, de spareribs zijn bij deze Buffalo Grill dusdanig lekker dat Frietje Pinda zich niet in kan houden en nog een portie besteld. Foodymonster has returned…

Diner (McDonalds): McFlurry avec Daim chocolat, Frappe saveur Marshmellow et Frappe saveur fraise.

’s Avonds is er geen honger meer en het worden koude, zoete traktaties van McDonalds. Maar Engel krijgt steeds meer last van alle pollen, uitlaatgassen en snelwegvuil. Frietje Pinda rijdt met een bedekte mond en neus wat de nodige troep tegenhoudt. Het resultaat bij Engel is een loopneus en een keel met flinke roggel. Op de motor is het geweldig om die openheid en vrijheid te voelen maar op de snelweg is het volmondig inademen van alle stoffen en deeltjes die maar langskomen met als gevolg een hoestende en proestende Engel.

De Gilera met Engel Engel (als navigatie...)
De Gilera met Engel Engel (als navigatie…)

Maandag, 04 juli 2016

Waar: Blois (Fr.)
Km. + Tankbeurt (4): 9858
Temp.: 19 graden, zwaar bewolkt
Gew.: (?) kg.

Ontbijt (wegrestaurant Vinci): Croissant avec marmelade fraise, baquete con saucisse et deux café au lait.

‘Oeps’, zegt Frietje Pinda na het ontbijt. Niet betalen lijkt namelijk een gewoonte te worden.
De croissants, jam, baquete en kopjes koffie stonden al op tafel en waren afgerekend. De koffie zou eigenlijk terug gegeven moeten worden. De rij was en is zo ontzettend lang dat deze koud is. Eenmaal zittend ziet Engel dat de worst vergeten is. Dus terug in de shop van het benzinestation maar eenmaal het pakje worst gepakt om af te rekenen blijkt de rij nog langer te zijn geworden. Frietje Pinda wenkt Engel naar de tafel met het idee om aan het ontbijt te beginnen en wanneer het rustiger is af te rekenen. Rustiger werd het… maar toen zaten Frietje Pinda en Engel al vijf kilometer verder op de motor, vergeten dat de worst nog moest worden afgerekend.

Spijtig, maar wat niet spijtig is dat de zon eindelijk goed doorbreekt en zowaar er een goed blauwe hemel te zien is. Frietje Pinda en Engel laten de warmte zich wel bekomen.

Eindelijk zon en mooie, blauwe hemel!
Eindelijk zon en mooie, blauwe hemel!

Tankbeurt (5): 9999 km.

Oordoppen zijn op een motor hard nodig. Zeker wanneer U geen integraalhelm (volledig gesloten) draagt maar en jethelm (het welbekende potje of de stereotype helm van AmerikaanseDe motoragent). De helmen van Frietje Pinda en Engel zijn jethelmen en omdat deze niet geheel gesloten zijn vangt het ontzettend veel wind en daardoor ontzettend veel geluid. Dit is te vergelijken wanneer U in een auto rijdt over een snelweg en met alle ramen open. Zo hard en hinderlijk dat een acute doofheid ontstaat.

Nu verloopt de communicatie tussen Engel en Frietje Pinda, zoals bij een ieder, weleens wat minder maar de plotse doofheid is de kat op het spek binden. Zo erg dat Engel spontaan en direct bij de LOI een cursus gebarentaal wilde volgen (online en achter op de motor om geen tijd te verliezen). Gelukkig bieden oordopjes uitkomst. Mits goed in het oor gepropt bieden ze een serene stilte zonder alarmsignalen te missen (ambulance, politie, brandweer of autoclaxon). Het gehoor kan weer tot een heerlijke rust komen.

Notoire Frankrijkgangers zijn bekend met de Franse hurktoiletten van weleer. Wanneer U wenste te zitten dan plaatste U de voeten op de daarvoor bestemde ‘eilandjes’ en ging vervolgens door Uw knieën om te hurken. Er werd enige vaardigheid verwacht want Uw behoefte diende U te deponeren in het zwarte gat onder Uw achterste. Voor de Hollandsche mens welke een toilet met zitbril is gewend waren de ervaringen over een succesvolle Franse toiletbezoek zeer uiteenlopend. Zo ook het doorspoelmoment. De toiletten waren zo ruim of diep dat U op de ‘eilandjes’ moest blijven staan om door te trekken. Het water kwam van de achterkant met grote hoeveelheden uit een buis met platgeslagen mondstuk. Dan blijkt de functie van de ‘eilandjes’ want de hele toiletruimte loopt onder water. Dat lijkt goed te gaan totdat het toiletgat of -afvoer verstopt blijkt te zitten en Uw ‘donatie’ ook weer boven komt drijven.De ‘eilandjes’ blijken dan bij lange na niet hoog genoeg te zijn en de afstand naar de deur is erg lang…

Voormalig Frans Hurktoilet...
Voormalig Frans Hurktoilet…

Maar dat is verleden tijd want deze toiletten zijn vervangen door ultra moderne, zelfreinigende varianten met een ‘gewoon’ toilet wat U op kunt zitten. Overigens bedoelt Frietje Pinda met ‘gewoon’ niet beter, slechter, witter of zwarter maar wat U gewend. Hier wordt geenszins iets discriminerends mee bedoeld. Tegenwoordig lijkt namelijk alles in Nederland als discriminatie te kunnen worden aangemerkt.

Geen hurktoilet maar volautomatische onbemande toiletten in Frankrijk!
Geen hurktoilet maar volautomatische onbemande toiletten in Frankrijk!

Diner (restaurant Bufallo Grill): Veel te veel om op te noemen en op te eten. Na één hap is het klaar. De maag van Frietje Pinda weigert nog maar iets aan vocht of eten op te nemen. Zonde maar het is niet anders: ‘L’adition, s’il vous plait?’

Eenmaal op onze hotelkamer kruipen Frietje Pinda en Engel lekker en vroeg onder de wol (weliswaar met de airco aan).

Dinsdag, 05 juli 2016

Waar: Bordeaux (Fr.)
Km. (?)
Temp: 22 graden, bewolkt met opklaringen in de middag
Gew.: (?)

Frietje Pinda en Engel hebben besloten om in Bordeaux een Gilera dealer op te zoeken. Behalve het tikken in de transmissiekast, geeft de boordcomputer het signaal dat de aandrijfriem vervangen moet worden en evenzo een grote onderhoudsbeurt. Inderdaad zijn de 10.000 kilometer onlangs gepasseerd maar zowel Walter (de vorige eigenaar) als Frietje Pinda waren overtuigd dat deze machine pas een bij 15.000 kilometer een beurt nodig heeft. Het onderhoudsboekje liet echter iets anders zitten. Ook nu blijkt de oprechtheid en meelevendheid van Walter. Op de vraag van Engel (per WhatsApp) of en wanneer de aandrijfriem vervangen is, voelen Frietje Pinda en Engel dat Walter er alles aan wil doen om te helpen. Super! Bovendien valt dit gewoon onder regulier groot onderhoud.

De Gilera valt onder de Italiaanse Piaggio/Vespa groep en gelukkig rijden in Zuid Europa heel veel motorvoertuigen van deze merken. Dus een officiële dealer vinden is geen probleem. Helemaal met behulp van internet want er blijkt op zo’n drie kilometer een dealer, met de naam Cyberscoot, te zitten. Eenmaal daar kan de scooter niet vandaag meer gedaan worden. Morgen kan wanneer Frietje Pinda en Engel om 09:00 uur voor de deur staan. Op zich komt de onderhoudsbeurt goed uit om uit te rusten. Besluiten om de scooter morgen te brengen en overmorgen verder te rijden. Voor de rest een beetje luieren, veel slapen, natuurlijk lekker eten en drinken.

Mocht U zich afvragen waarom de mooie stad Bordeaux niet wordt aangedaan? Dat komt omdat Engel en Frietje Pinda deze stad ooit al twee keer hebben aangedaan.

Woensdag, 06 juli 2016

Waar: Bordeaux (Fr.)
Km.: 10.219
Temp: 26 graden, strak blauw
Gew.: (?)

Donderdag, 07 juli 2016

Waar: Bordeaux (Fr.)
Km.: 10.240
Temp: 27 graden, helder blauw
Gew.: (?)

Ontbijt (gehaald bij Lidl): Croissant, pain de chocolat et café con lait.

Slechts een dikke 200 kilometer van ons geliefde Spanje verwijderd. Vandaag is het doel om naar San Sebastian te rijden. Het tweede surfersparadijs van Spanje, na Tarifa. Het weer is prachtig, de motorscooter vers terug van een 10.000 km. beurt, bijna twee dagen lekker kunnen uitrusten dus Frietje Pinda en Engel zijn er helemaal klaar voor. Genieten in het zonnetje van een zelf gehaald ontbijtje van Lidl. Dit past in de gistermiddag ingeslagen weg van het gematigder eten. Broodnodig (of juist geen brood maar het is wel nodig) want hoewel de huidige kilo’s het maximale zijn waar Frietje Pinda kan bereiken terwijl alles wat los en vast zit gegeten kan worden, voelt het lichaam als een te vol gepropte Kerstkalkoen. Een gevolg van letterlijk binnenvetten. Buiten zijn de kilo’s niet direct zichtbaar maar binnen zitten de organen letterlijk klem tussen de vetten. Een bijzonder euvel wat nog ooit in een Hollandsch ziekenhuis is geconstateerd.

Sleutel in het contact en de startknop ingedrukt. De dikke uitlaat laat weer een heerlijke, diepe grom horen. Een teken dat de Italian Stalion is still alive! Wat een prachtige machine.
Als Frietje Pinda en Engel met gemiddeld zo’n 150 km/h over de snelweg zoeven, blijkt maar weer hoe belangrijk onderhoud is. De € 350 (uiteindelijk € 316) voor de 10.000 km. beurt heeft wonderen gedaan! De Italiaan rijdt alsof er vleugels op gemonteerd zijn en wil het liefst nog harder dan de gemiddelde snelheid die aangehouden wordt. Frietje Pinda is hoteldebotel van Engel maar de Gilera krijgt een klein plekje in zijn hart.

Zoevend door de lage Pyreneeën waar de snelweg zich door het gebergte kronkelt. Hier voelt de Gilera zich helemaal in zijn element. Het is ongelofelijk hoe een motorscooter de rijkwaliteiten van een reguliere sportmotor evenaart. Bovendien wordt nu gereden met twee personen inclusief bagage. Het is luxe touren met voldoende motorvermogen en zonder te schakelen.

Bijna onopgemerkt passeren Engel en Frietje Pinda de Frans-Spaanse grens en komt San Sebastian in zicht. Duidelijk een (prachtige) badplaats en volgens zeggen een surfersparadijs. Stoppen voor een lunch en dan natuurlijk op de (late) Spaanse etenstijden. Het is bijzonder te noemen dat een landsgrens direct voor een cultuurverandering zorgt. De taal wordt over en weer niet gesproken en/of begrepen (overigens spreken ze hier geen Spaans maar Baskisch) plus dat de etenstijden in een keer een ander patroon hebben (in Bordeaux zijn de restaurantkeukens om 22:00 uur gesloten, in San Sebastian gaan ze dan pas open…).

San Sebastian (Galicië, Noord Spanje)
San Sebastian (Galicië, Noord Spanje)

Tankbeurt (6): (?) km.

Rijdend door het mooie, groene gebergte van Biskaje, langzaam weg van San Sebastian en op weg naar Bilbao…

Advertenties

Gepubliceerd door

Frietje Pinda

Maatschappij kritisch en dol op allerlei (eet)weetjes...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s