Nederland naar Spanje op de Motor (deel 3)

Vrijdag, 08 juli 2016

Waar: Bilbao (Es.)
Km.: (?)
Temp: 28 graden, zwaar bewolkt
Gew.: (?)

Kent U de Noord Spaanse (haven)stad Bilbao? Misschien van het Guggenheimmuseum wat zo uniek is voorzien van roestvrij stalen beplating of de metershoge, kleurijke puppy van Bilbao wat als mascotte voor het museum is geplaatst? Misschien helemaal niet maar heeft U ooit de naam Bilbao horen vallen.

Bilbao Biskaje Spanje
Bilbao Biskaje Spanje

Dat is jammer want het is een bijzondere en prachtige stad. Relatief gezien een jonge stad aangezien deze rond 1300 zijn eerste, officiele nederzetting en stadsrechten kreeg. De stad moet het niet hebben van authentieke oudheden zoals in, bijvoorbeeld, Sevilla. Die ontbreken simpelweg gezien de jonge leeftijd en de onbekendheid in de geschiedenis. Bovendien heeft Hitler, in opdracht van de voormalige Spaanse president Franco, de stad behoorlijk plat gebombardeerd (de Deutsche Luftwaffe kon op deze manier oefenen en de vaardigheden verbeteren en Franco was van zijn Spaanse tegenhangers af…).
Dus merendeels, relatief recente maar mooie bebouwing. Spaanse architectuur met hier en daar Franse inslag (bijv. de zogenoemde balkonnetjes met gietijzeren hekwerk). Vanzelfsprekend kent deze stad diverse oude kerken, een kathedraal, oude maar ook moderne, architectonische bruggen en veel verschillende musea met als summum Guggenheim. Maar bovenal doet deze stad het zelf met haar gastvrije cultuur en bevolking.

Impressie Bilbao (Spanje)
Impressie Bilbao (Spanje)

In tegenstelling tot de meest bekende Spaanse steden heeft Bilbao geen Mediterraans klimaat. De stad wordt omringd door zeer groen gebergte die bewolking en vocht tegenhouden. Het is vergelijkbaar met een Noord Europees klimaat met veel regen zonder dat het extreem koud kan worden maar in de zomer wel erg warm. Eigenlijk geldt dit voor heel Noordwest Spanje. Een voor velen onbekend maar volstrekt ander gedeelte van het land wat helaas voornamelijk bekend staat om de overvolle toeristische costas aan de Oostkust.

Impressie Guggenheim Museum, Bilbao (Spanje)
Impressie Guggenheim Museum, Bilbao (Spanje)

Bilbao is de hoofdstad van de autonome regio Biskaje wat beter bekend staat als Baskenland. De Basken hebben hun eigen taal, volledig anders dan Castillaans Spaans. Tot op vandaag weten taalwetenschappers niet waar deze taal vandaan komt want er is geen enkele link of overeenkomst met de Spaanse of een andere taal in de wereld. Een paar voorbeelden:

  • Hallo = Kaixo (Spaans: Ola)
  • Tot ziens = Agur (Spaans: Hasta luego)
  • Dank je wel = Eskerri asko (Spaans: Gracias)

Een ander opmerkelijk verschil zijn de pinchos (Baskisch: pintxos) in plaats van tapas. Buiten Spanje kent iedereen tapas maar in het land gaat het om tapas of pinchos. Enorm mooi, belegde plakjes stokbrood of ander brood. Ieder broodje is een kunstwerkje en de bars staan er overvol mee van ’s ochtends vroeg voor bij het ontbijt tot diep in de nacht als midnight snack. Het is prachtig om te zien hoe de Basken hun culinaire tradities in stand houden en niet luisteren naar Brussel want de pinchos liggen open en bloot op de bars waar de gasten aan eten en van waar achter de waard hen bediend. Onvoorstelbaar volgens de verstikkende haccp regels.

Overigens verkiezen Engel en Frietje Pinda de kunstig opgemaakte pinchos boven de authentieke tapas.

Geen tapas maar pintxos of pinchos in Bilbao
Geen tapas maar pintxos of pinchos in Bilbao

Wel merken Engel en Frietje Pinda hier enige Noord Europese invloeden. Wat misschien komt door de Noordelijke ligging of het andere klimaat. Bij een stoplicht zijn automobilisten ongeduldig en willen allemaal als eerste weg zijn. In Sevilla wordt de auto pas in de eerste versnelling gezet wanneer het stoplicht op groen is gesprongen.
Zebrapaden hebben hier ook een andere betekenis dan in Sevilla waar de automobilist direct op de rem staat wanneer een voetganger alleen al naar de oversteekplaats kijkt. In Bilbao is het gebruik van een zebrapad echter op eigen risico.
Ook hier speelt het leven zich buiten af maar drankjes of consumpties dienen direct te worden afgerekend daar waar in Sevilla pas wordt afgerekend bij vertrek. Hoe druk het ook is en ook al heeft U veel besteld.
Opvallend is ook dat in restaurants achtergrondmuziek wordt gedraaid en de mensen ingetogen spreken. Net zoals in Nederland. In Sevilla is achtergrondmuziek totaal overbodig aangezien de Sevillanen luidt en duidelijk spreken. Ingetogenheid is in Sevilla onbekend.

Impressie Bilbao (Spanje)
Impressie Bilbao (Spanje)

Behalve de bovengenoemde verschillen is er nog een ding waar Engel en Frietje Pinda mee geconfronteerd werden: ‘Tourist remember! You are not in Spain nor in France. You are in Basque country!’ Her en der posters of affiches maar in gesprekken des te meer, de Basken willen net zoals de Catalanen onafhankelijkheid. Moet gezegd worden dat deze confrontaties wel een stukje van het genieten wegnemen maar een toerist is en blijft van harte welkom in het gastvrije Baskenland.
Overigens ziet U dit soort leuzen ook in Barcelona door de gewenste onafhankelijkheid van de Catalanen.

Tourist remember! You are in Basque country!
Tourist remember! You are in Basque country!

​Zaterdag, 09 juli 2016

Waar: Bilbao (Es.)
Km.: (?)
Temp: 29 graden, helder blauw
Gew.: (?)

Als ontbijt schuiven Engel en Frietje Pinda aan in een van de vele barretjes die het centrum van Bilbao rijk is. Twee dingen staan vast (café con leche en zumo de naranja) maar de keuze voor een pincho is niet makkelijk. De keuze is bijna oneindig en het kost veel moeite om ze niet allemaal te willen proeven. Wat moet dit elke keer een tijd en liefde kosten om al deze pinchos te bereiden? Maar een nog grotere vraag is wat de barretjes doen met al de pinchos die over zijn? Niet alleen na sluitingstijd want de hele dag dit worden pinchos ververst en aangevuld. Bewaren is onmogelijk aangezien de gebruikte ingrediënten een beperkte tijd vers en mooi blijven. De prullenbak lijkt en blijkt bij navraag de oplossing. Zonde…

Soms mag een mensch zich laten verwennen en/of verrassen. In geval van Engel en Frietje Pinda is dat dan… Lekker eten! Engel heeft haar oog gister al laten vallen op restaurant ‘18 Lobster Bar‘. De naam doet terecht vermoeden dat hier veel schaal- en schelpdieren worden geserveerd. Nu brengt moedertje Natuur veel lekkers voort voor op tafel maar haar creaties uit de zee genieten sterk de voorkeur voor Engel en Frietje Pinda. De avond begon in oesterbar ‘El Puertito‘, met verschillende oesters en een mooie, droge witte wijn (Verdejo, red.). Daarna mariscos variados bij 18 Lobster Bar inclusief een wilde Europese kreeft van 1.1 kg., die Engel samen met de eigenaar uit het homarium gevist.
Mocht U dit decadent vinden, in Bilbao niet echt. Het homarium was bij binnenkomst gevuld met ongeveer twintig grote Europese kreeften. Bij vertrek waren er nog maar vijf over… Niet echt sprekend voor de, volgens Brussel, slechte economische situatie van Spanje.

Oesterbar 'El Puertito', Bilbao
Oesterbar ‘El Puertito’, Bilbao

Werkelijk alles was perfect (mosselen, st. Jakobsschelpen, scheermessen, gambas de Huelva, carabineros, atlantische kreeft). De versheid, de preparatie (o.a. het zandvrij maken van schelpdieren) en de bereiding (waaronder geen gekookte kreeft maar bereid op de plaat). Een hemelse traktatie en verrassing van Engel…

18 Lobster Bar, Bilbao
18 Lobster Bar, Bilbao

Bilbao sluiten Frietje Pinda en Engel in hun hart. Misschien wel heel Biskaje. Het is een ongekend en onbekend stuk Spanje wat om ontdekking vraagt. Dit betekent absoluut een terugkeer maar morgen op naar Salamanca…

Zondag, 10 juli 2016

Waar: Bilbao (Es.) naar Salamanca (Es.)
Km.: (?)
Temp: 34 graden, strak helder blauw
Gew.: (?)

Tankstop (7): 10.909 km.

Reizende Nederlandse-Marokkanen of Marokkaanse-Nederlanders? Frietje Pinda heeft even na gedacht om het volgende te schrijven maar waarom niet? Het is een waarneming die vervolgens op ‘papier’ gezet is. Leest U mee?

Zinderende hitte, enorme hete rukwinden en een brandende zon aan een strakke, blauwe hemel. Ondanks de speciaal, aangeschafte zomer motorjassen (Frietje Pinda heeft deze cadeau gekregen van Madre Politica waarvoor ontzettend dank – red.) die volgens het label uitgerust zijn met allerhande, nieuwe airflow-ultra breathing-quick superdry technieken, voelt het aan als een aangetrokken sauna. De rukwinden geven geen verkoeling, integendeel, breathing heeft het opgegeven en quick dry is heel erg relatief of de transpiratie productie gaat als een dolle. Elke adem voelt als een hap hete, ijle lucht uit een haarföhn en het kost moeite om geconcentreerd te blijven rijden. Killing…

Carretera en España...
Carretera en España…

Een benodigde tankstop en om de inwendige mens te voorzien van het broodnodige vocht. Misschien niet goed maar vooral ijs-, ijs- en ijskoud vocht.
De parkeerplaats staat vol met auto’s voorzien van Hollandsche, Belgische en wat Franse kentekens. Niet een paar maar bijna geen Spaans kenteken te bekennen! Iets klopt er niet want voor, naast of achter elke auto zijn grote picknickkleden neergelegd waar vijf tot zes mensen en/of kinderen hebben plaatsgenomen. Naast de vele koelboxen, dozen en ander spul, zo te zien gevuld met etenswaren, staan er grote flessen water.

Wat niet klopt is dat een autochtone Hollandsche familie dit niet snel doet. Niet alleen het gezellig picknicken met de hele familie maar ook met deze mensen in één auto (veelal minibusjes – red.). Dat gaat de autochtone Hollandsche mensch te ver. Bovendien moet de plaats van bestemming zo snel mogelijk bereikt worden. Voor picknicken is dan geen tijd. Helemaal niet voor dit samenzijn en deze gezelligheid.

Wanneer Frietje Pinda de toiletruimte bezoekt dan is het aanbeeld ook niet autochtoon Hollandsch. Deze ruimte is volledig in beslag genomen door zichzelf wassende mensen. De vloer is volledig nat van zeep, water en papieren handdoekjes. De toiletdame probeert kansloos de boel op te schonen terwijl zij in het Nederlands door de wassende mannen wordt gesommeerd de herenruimte te verlaten. Frietje Pinda baant zich een weg naar de toiletten maar enkele blikken richting de toiletpotten doet zelfs de meest aandringende drol of zelfs diarree omdraaien en te wachten op een betere gelegenheid. Er kunnen geen andere woorden gevonden worden dan dat de boel letterlijk is ondergescheten!

Dan maar terug naar Engel waar buiten de toiletruimte de schoonmaakdame staat. Ze zucht, steunt en klaagt luidt aan een stuk door waarop Frietje Pinda vraagt wat er aan de hand is? Het blijkt ieder jaar hetzelfde te zijn, de uittrek vanuit onder andere Nederland, België, Duitsland en Frankrijk naar hun families in Marokko. Volgens de dame maken ‘Zij’ er ieder jaar weer een Janboel van. ‘Zij’ vinden het te vies om op een WC bril te zitten terwijl de lange autoreis ook nog eens een laxerend effect heeft. Daarnaast hebben ‘Zij’ ouderen die waarschijnlijk niet geleerd hebben om op een WC bril te zitten. ‘Zij’ staan erop met alle gevolgen van dien. Ook laten ‘zij’ een enorme rotzooi achter op de parkeerplaatsen door te picknicken. ‘Zij’ ruimen niets op, kopen niets uit de winkel of shop, zelfs geen kopje koffie maar bevuilen wel alle faciliteiten.

Tja, nou is Frietje Pinda zeker bekend met de Spaanse medemens die graag picknicken wat gepaard gaat met ontzettend veel troep. Het zal U niet ontgaan zijn, wanneer in Spanje geweest, dat de bermen vaak vol afval zitten. Dat heeft dus weinig met ‘Zij’ of ‘Hen’ te maken maar is een gewoonte… Maar de toiletten zo mishandelen? Nee, dat heeft Frietje Pinda niet eerder gezien. Misschien komt het dat doordat bij dit benzinestation zeer veel doortrekkende mensen stoppen die allemaal hun behoefte moeten doen (en dus juist niet doortrekken). Als dan één schaap mis schijt dan gooit de rest het ook over de dam.

Engel en Frietje Pinda starten de Italiaan en zetten koers naar Salamanca…

Advertenties

Gepubliceerd door

Frietje Pinda

Maatschappij kritisch en dol op allerlei (eet)weetjes...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s